ASBIS w I kwartale 2010: istotny wzrost przychodów potwierdza poprawę i dobre perspektywy na przyszłość

Maj 06, 2010

ASBISc Enterprises Plc, wiodący dystrybutor IT na rosnących rynkach Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki, zanotował w I kwartale 2010 roku przychody w wysokości 331 mln USD – o 39% wyższe niż w I kw. 2009 roku. Zysk brutto spółki wzrósł o 115% r-d-r do 15,4 mln USD, zysk operacyjny wyniósł prawie 1,8 mln USD, a zysk netto przekryczył 200 tys. USD. Te wyniki oznaczają istotną poprawę w stosunku do analogicznego okresu 2009 roku, wskazując silne wyjście ze światowego spowolnienia gospodarczego.

WYNIKI FINANSOWE W I KW. 2010 ORAZ I KW. 2009

W tys. USD

Zmiana

Przychody

Zysk brutto

Marża zysku brutto

Koszty ogólnego zarządu

(5.630)

(5.569)

Koszty sprzedaży

(7.978)

(6.118)

Zysk operacyjny

(4.509)

EBITDA

(3.785)

Zysk netto

(6.208)

n/a

“Mimo, iż efekty światowego kryzysu finansowego wciąż są widoczne na większości naszych rynków, byliśmy w stanie istotnie zwiększyć naszą sprzedaż o ponad 39% r-d-r. Było to możliwe głównie dzięki ulepszonemu portfolio produktowemu i lepszemu popytowi na naszych największych rynkach, takich jak Rosja i Ukraina, które wzrosły o odpowiednio 98% i 71%. Inne region, jak zawsze mocno rosnąca Europa Środkowo-Wschodnia z 22% wzrostem oraz dobrze radzący sobie Bliski Wschód ze wzrostem na poziomie 8,51% - również miały swój udział w naszym wzroście. Niezależnie od strat walutowych, byliśmy w stanie wypracować zysk netto w trzecim kwartale z rzędu – pomimo ryzyka walutowego pozostającego naszym największym ryzykiem w okresie zawirowań w Europie. Jesteśmy przekonani do kontynuacji ulepszania strategii hedgingowych i jestem pewien, że przyszłość Grupy rysuje się w jasnych barwach. W czasie kryzysu zbudowaliśmy solidne fundamenty, i teraz na tym korzystamy.”  - skomentował  Siarhei Kostevitch, Dyrektor Generalny i Przewodniczący Rady Dyrektorow ASBISc Enterprises Plc.

Wyniki pierwszego kwartału potwierdzają notowany przez spółkę trend wzrostowy w sprzedaży. Jeśli sygnały poprawy będa bardziej widoczne na rynku w 2010 roku, przychody spółki powinny osiągnąć poziom znacznie wyższy niż w 2009 roku. Powinno być to mozliwe dzięki zwiększonemu udziałowi w poszczególnych rynkach, ulepszonemu portfolio produktowemu oraz zwiększonej efektywności operacyjnej.

Podsumowanie trendu wzrostowego:

1. Istotny wzrost przychodów: W I kw. 2010 przychody wzrosły o 39,12% do 330,995 mln USD z 237,914 mln USD w analogicznym okresie 2009 roku. Wzrost ten odzwierciedla ustępowanie światowego kryzysu finansowego oraz umiejętność spółki do korzystania z lepszego popytu na jej głównych rynkach oraz z ulepszonego portfolio produktowego. W rezultacie spółka zanotowała istotnie wyższe poziomy sprzedaży niż w 2009 roku.
  2. Wyższy zysk brutto i marża zysku brutto: W I kw. 2010 zysk brutto wzrósł o 115,12% do 15,443 mln USD z 7,179 mln USD w analogicznym okresie 2009 roku. Jednocześnie marża zysku brutto wzrosła do 4,67% z 3,0% w analogicznym okresie 2009 roku.
  3. Zysk zanotowany kolejny raz z rzędu: Zysk przed opodatkowaniem w I kw. 2010 wyniósł 252 tys. USD w porównaniu do straty w wysokości 6,169 mln USD w analogicznym okresie 2009 roku. Jednocześnie zysk netto po opodatkowaniu w I kw. 2010 wyniósł 202 tys. USD w porównaniu do straty netto w wysokości 6,208 mln USD w analogicznym okresie 2009 roku.

Szczegółowe informacje o strukturze sprzedaży

Tradycyjnie i w ostatnich latach działalności Spółki, regionem mającym największy udział w przychodac były kraje byłego ZSRR. Zmieniło się to w czasie kryzysu w latach 2008 i 2009. Jednak wraz z jego ustępowaniem oraz ze wzrostem popytu, ruże rynki takie jak Rosja i Ukraina, które najbardziej ucierpiały w czasie kryzysu, zaczęły pokazywać oznaki poprawy. Było to widoczne w I kw. 2010 gdy region krajów b. ZSRR ze wzrostem sprzedaży na poziomie +89,81% odzyskał pozycję numer 1 w strukturze przychodów spółki. Ponadto w I kw. 2010 spółka była w stanie zwiększyć przychody we wszystkich pozostałych głównych regionach. Sprzedaż w krajach Europy Środkowo-Wschodniej wzrosła o 21,89%, w krajac Europy Zachodniej o 22,24% a na Bliskim Wschodzie i w Afryce o 8,51% - potwierdzając dobrą dyspozycję notowaną nawet w czasach kryzysu.

Struktura przychodów wg regionów w i kw. 2010 oraz i kw. 2009:

Zmiana

Kraje b. ZSRR

Europa Środkowa i Wschodnia

Bliski Wschód i Afryka

Europa Zachodnia

Pozostałe

Ogółem

Struktura przychodów wg linii produktowych w I kw. 2010 oraz I kw. 2009:

Procesory (CPU)

Dyski twarde (HDD)

Oprogramowanie

Laptopy

Pozostałe

Przychody ogółem

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z:

Pan Daniel Kordel, ASBISc Enterprises PLC, Investor Relations
Tel. +00 357 99 633 793
E-mail: d.kordel@asbis.com

Pan Costas Tziamalis, ASBISc Enterprises PLC, Investor Relations
Tel. +00 357 25 857 000
E-mail: costas@asbis.com

ASBIS Enterprises Plc ma siedzibę na Cyprze i specjalizuje się w dystrybucji sprzętu i oprogramowania komputerowego, rozwiązań mobilnych, komponentów i peryferiów, a także szerokiej gamy produktów informatycznych i urządzeń cyfrowych. Spółka założona w roku 1995, jest obecna w Europie Środkowo-Wschodniej, krajach nadbałtyckich, krajach byłego Związku Radzieckiego, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, prowadząc sprzedaż w 75 krajach świata. Grupa dystrybuuje produkty wielu producentów, a także produkuje i sprzedaje produkty pod markami własnymi: Prestigio (pamięci zewnętrzne, oprawione w skóre akcesoria USB, urządzenia GPS itp.) i Canyon (odtwarzacze MP3, produkty sieciowe i inne urządzenia peryferyjne).ASBIS posiada podmioty zależne w 26 krajach, zatrudnia ponad 1 000 osób i zaopatruje 30 tysięcy klientów. Od października 2007 roku Spółka jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie pod symbolem ASB (ASBIS).

Więcej informacji na stronie internetowej Spółki, pod adresem: www.asbis.com