ASBIS Romania nagrodzony za największą sprzedaż produktów OEM Microsoft

Wrzesień 30, 2008

ASBIS Romania nagrodzony za największą sprzedaż produktów OEM Microsoft

Bukareszt, 30 września 2008 – Podcyas Microsoft Club event ASBIS Romania został wyróżniony za największą sprzedaż produktów OEM w roku fiskalnym 2008. Jako najnowszy autoryzowany dystrybutor Microsoft OEM w Rumunii, ASBIS w krótkim okresie wyprzedził innych dystrybutorów. Rok 2008 to drugi rok z rzedu, gdy ASBIS Romania jest nominowany za największą sprzedaż OEM produktów Microsoft.

Po raz pierwszy w Rumunii Microsoft Club jest wydarzeniem dedykowanym dla najważniejszych partnerów Microsoft we wszystkich kategoriach: solution partners, MS Dynamic partners, Direct OEM, OEM (Original Equipment Manufacturer) distributors, SMSP (Small and Mid-Market Solutions and Partners), and E&D (Entertainment and Devices). Podczas tego wydarzenia ASBIS Romania został uznany i nagrodzony za najlepsze wyniki sprzedaży produktów OEM w roku fiskalnym 2008.

“To wyróżnienie jest dla nas zaszczytem i cieszy nas, jako ukoronowanie ciągłego wysiłku naszego zespołu, realizacji wizji oraz determinacji przez kilka lat”, powiedział Cristi Stroe, Country Manager ASBIS Romania. “Gdy rozpoczynalismy ten biznes i ogłosilismy, że chcemy być najlepszym dystrybutorem OEM – wszyscy mówili, że jesteśmy marzycielami. Ale to się udało zrealizować! Od dwóch lat jetsesmy najlepsi w tym obszarze. Zawdzięczamy ten sukces naszym partnerom, z którymi mamy świetną współpracę, naszym pracownikom, naszej elastyczności oraz programom marketingowym oferowanym naszym klientom.”

Departament OEM w Microsoft Romania współpracuje z producentami systemów komputerowych oraz resellerami. Departament ten zwiększył przychody o 32% w poprzednim roku finansowym, mając 38% udział w sprzedaży rumuńskiej spółki zaleznej ASBIS.

Microsoft jest jednym z głównych partnerów ASBIS w Rumunii i wspólnie z firmą Intel odpowiada za około połowę lokalnej spółki zaleznej ASBIS. Od momentu uzyskania przez nią statusu autoryzowanego dystrybutora Microsoft OEM, sprzedaż i liczba klientów kontynuuje trend wzrostowy.

About ASBIS

ASBIS Romania jest częścią Grupy ASBIS, wiodącego dystrybutora IT w regionie EMEA (Europa, Środkowy Wschód i Afryka) z siedzibą główną na Cyprze. Grupa specjalizuje się w dystrybucji kompunentów komputerowych, bloków i urządzeń peryferyjnych jak również szerokiego zakresu innych produktów IT oraz sprzętu cyfrowego. Grupa sprzedaje również produkty pod markami własnymi: Prestigio (monitory LCD, pamięci zewnętrzne, akcesoria USB pokryte skórą, urządzenia GPS, itd.) oraz Canyon (odtwarzacze MP3, produkty sieciowe i inne urządzenia peryferyjne). ASBIS posiada spółki zalezne w 26 krajach, ponad 1000 pracowników i 20000 klientów. Przychody Grupy osiągnęły prawie 1.4 miliarda USD w 2007 roku, zysk netto wyniósł 18.7 miliona USD, podczas gdy EBITDA wyniosła 27.6 miliona USD. Od października 2007 spółka jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie i oznaczona symbolem ASB (ASBIS).

Więcej informacji: www.asbis.ro oraz www.asbis.com.

Kontakt do ASBIS Romania:

Mr. Drăguşin Puiu
Marketing Director