ASBIS w I kw. 2012: wzrost przychodów i zysku brutto oraz spadek kosztów skutkują dynamicznym wzrostem rentowności na wszystkich poziomach

Maj 08, 2012

Wiadomosci w ASBIS

Cypr, Limassol, 8 maja 2012-- W I kw. 2012 przychody wzrosły o 8,46% do 379,183 mln USD, a zysk netto wyniósł 2,257 mln USD notując wzrost o 172.41% rok do roku

ASBISc Enterprises Plc, wiodący dystrybutor produktów IT na rosnących rynkach Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki zanotował w I kwartale 2012 roku przychody w wysokości 379 mln USD, czyli o 8,46% wyższe niż w I kwartale 2011 roku. Jednocześnie zysk brutto Spółki przed zmianami walutowymi wzrósł o 10,28%. Hedging walutowy spółki po raz kolejny był efektywny, skutkując nieistotnym wpływem walut na wyniki I kwartału 2012 roku.

Koszty zostały zredukowane na wszystkich poziomach – koszty finansowe zmniejszyły się o 14,77%, koszty ogólnego zarządu o 5,91%, natomiast koszty sprzedaży wzrosły jedynie o 0,43% pomimo znaczącego wzrostu przychodów i zysku brutto. Skutkowało to znacznie lepszą rentownością. Zysk z działalności operacyjnej wzrósł o 22,77% do 4,61 mln USD, EBITDA wzrosła o 17,28% do 5,28 mln USD, natomiast zysk netto wzrósł o 172,41% do 2,26 mln USD w porównaniu do I kwartału 2011 roku. W związku z tym Spółka jest na drodze do realizacji prognozowanych na 2012 rok wyników finansowych – przychodów sięgających od 1,55 mld USD do 1,65 mld USD oraz zysku netto w wysokości od 7,5 mln USD do 9,5 mln USD.

Przebudowaliśmy nasze portfolio produktowe i zmniejszyliśmy tempo wzrostu kosztów. Z jednej strony skutkowało to wzrostem sprzedaży we wszystkich naszych głównych regionach, wliczając w to istotny 7-proc. wzrost w krajach byłego ZSRR oraz 8,5-proc. wzrost w Europie Środkowo-Wschodniej. Z drugiej strony, zarówno koszty ogólnego zarządu jak i koszty finansowe zostały zredukowane, a koszty sprzedaży wzrosły jedynie nieznacznie w wartościach bezwzględnych, ale efektywnie spadły w relacji do sprzedaży i zysku brutto. Biorąc pod uwagę, że na wyniki I kwartału 2012 roku nie wpływały pozytywnie zyski walutowe, jak to miało miejsce w I kwartale 2011 r., uważamy to za początek pozytywnego trendu. Przy obecnej efektywnej polityce hedgingowej nasze wyniki są wolne od ryzyka walutowego i skupiamy się na naszej podstawowej działalności. Wpłynęło to pozytywnie na wydajność i efektywność, poprawiło zarządzanie kapitałem obrotowym oraz wzmocniło naszą pozycję rynkową w kilku krajach naszej działalności. W efekcie rentowność na wszystkich poziomach – od zysku brutto, przez EBITDA do zysku netto – znacznie się poprawiła – skomentował Siarhei Kostevitch, Dyrektor Generalny i Przewodniczący Rady Dyrektorów ASBISc Enterprises Plc.

WYNIKI FINANSOWE W I KW. 2012 ORAZ W I KW. 2011 (w tys. USD)

Zmiana

Przychody

Zysk brutto przed zmianami walutowymi

Marża zysku brutto

-5,22%

Koszty ogólnego zarządu

-5,91%

Koszty sprzedaży

Zysk z działalności operacyjnej

EBITDA

Zysk netto

PROGNOZA FINANSOWA NA 2012 ROK

ASBIS prognozuje w 2012 roku przychody w wysokości pomiędzy 1,55 mld USD a 1,65 mld USD oraz zysk netto sięgający od 7,5 mln USD do 9,5 mln USD.

Po zanotowaniu ponad 2,25 mln USD zysku netto w I kwartale tego roku, możemy podtrzymać naszą prognozę zysku netto na 2012 rok. Przewidujemy, że dalsza część roku pozostanie pod wpływem tradycyjnej sezonowości. Oznacza to, że oczekujemy uzyskania progu rentowności w samym II kwartale, zysku w III kwartale oraz realizacji większości prognozowanego zysku w IV kwartale, który jest tradycyjnie najlepszym kwartałem w roku dla dystrybutorów IT. Jednocześnie będziemy kontynuować nasze prace nad ulepszeniem portfolio produktowego, np. podpisując więcej umów franczyzowych na A-brandy, jak również rozwijając marki własne, które pozwalają nam osiągać wyższe marże zysku brutto, dzięki czemu będziemy nadal zwiększać naszą rentowność – skomentował Siarhei Kostevitch, Dyrektor Generalny i Przewodniczący Rady Dyrektorów ASBISc Enterprises Plc.

SZCZEGÓŁOWA INFORMACJA O STRUKTURZE SPRZEDAŻY

W I kw artale 2012 roku przychody wypracowane w krajach byłego ZSRR wzrosły o 7,06% do 155 , 3 7 mln USD (równowartość 40,97% przychodów ogółem) , natomiast przychody w Europie Środkowo-Wschodniej wzrosły bardziej , o 8,45% do 122 , 45 mln USD (równowartość 32,29% przychodów ogółem). Jednocześnie przychody na Bliskim Wschodzie i w Afryce wzrosły istotnie o 16,23% do 60 , 2 1 mln USD (równowartość 15,88% przychodów ogółem), w wyniku ulepszonego portfolio produktowego oraz lepszej pozycji rynkowej w tym regionie. Sprzedaż w pozosta łych region ach był a stabiln a , z 3,90 -proc. wzrostem sprzedaży w Europie Zachodniej oraz 2,12 -proc. wzrostem na innych rynkach.

Taki obraz jest wynikiem strategii koncentracji na naszych głównych rynkach, która pozwala nam na osiąganie rosnących przychodów przy lepszych marżach niż na nasyconych rynkach Europy Zachodniej. E fekty tej strategii są wyraźnie widoczne w rachunku zysków i strat. Analiza według krajów potwierdza, że nawet przy ostatnich zawirowaniach w światowej gospodarce, zbudowaliśmy solidną bazę dla wrostu przychodów w 2012 roku i teraz możemy z tego korzystać , ulepszając nasze portfolio produktów oferowanych na różnych rynkach. Rosja, nasz największy rynek, zdystansowała inne największe rynki, notując istotny 10,92 -proc. wzrost przychodów, podczas gdy tradycyjne numery dwa i trzy - Ukraina i Słowacja – wzrosły odpowiednio o 4,09% oraz 4,82%. Jednocześnie przychody osiągnięte w niektórych innych krajach wzrosły istotnie (np. Kazachstan o 47,35%), co pozwoliło Spółce osiągnąć całkowity wzrost przychodów o 8,46%. Warto również wspomnieć, że w I kw artale 2012 roku Białoruś ponownie weszła na naszą listę top-10, potwierdzając że sytuacja w tym kraj u ulega stabiliz acji po zawirowaniach w 2011 roku – skomentował Siarhei Kostevitch, Dyrektor Generalny i Przewodniczący Rady Dyrektorów ASBISc Enterprises Plc.

STRUKTURA PRZYCHODÓW WEDŁUG REGIONÓW W I KW. 2012 ORAZ I KW. 2011 (tys. USD):

Region

Kraje b. ZSRR

Europa Środkowo-Wschodnia

Bliski Wschód i Afryka

Europa Zachodnia

Ogółem

STRUKTURA PRZYCHODÓW W I KW. 2012 ORAZ I KW. 2011 - TOP 10 KRAJÓW (tys. USD)

Kraj

11.

Przychody ogółem

Przychody ogółem

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z:

Daniel Kordel , ASBISc Enterprises PLC, Investor Relations
Tel. +00 357 99 633 793
E-mail: d.kordel@asbis.com

Costas Tziamalis , ASBISc Enterprises PLC, Investor Relations
Tel. +00 357 25 857 000
E-mail  costas@asbis.com

Iwona Mojsiuszko , M+G
Tel. +48 22 625 71 40,
Tel. +48 501 183 386
E-mail: iwona.mojsiuszko@mplusg.com.pl

ASBIS Enterprises Plc ma siedzibę na Cyprze i specjalizuje się w dystrybucji sprzętu i oprogramowania komputerowego, rozwiązań mobilnych, komponentów IT i peryferiów, a także szerokiej gamy produktów informatycznych i urządzeń cyfrowych. Spółka założona w roku 1990, jest obecna w Europie Środkowo-Wschodniej, krajach nadbałtyckich, krajach byłego Związku Radzieckiego, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, prowadząc sprzedaż w 75 krajach świata.

Grupa dystrybuuje produkty wielu producentów, a także produkuje i sprzedaje produkty pod markami własnymi: Prestigio (pamięci zewnętrzne, oprawione w skórę akcesoria USB, urządzenia GPS itp.) i Canyon (odtwarzacze MP3, produkty sieciowe i inne urządzenia peryferyjne).

ASBIS posiada podmioty zależne w 26 krajach, zatrudnia ponad 1 000 osób i zaopatruje 32 tysiące klientów. Od października 2007 roku Spółka jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie pod symbolem ASB (ASBIS).

Więcej informacji na stronie internetowej Spółki, pod adresem: www.asbis.com oraz investor.asbis.com